Select Page

Šta su panel diskusije i kako možete da ih uspešno vodite

by | Feb 2, 2023 | Transkripcija

Panel diskusije su jedan od načina da svoju publiku angažovanom na internetu ili uživo u toku virtuelnim sastanaka i poslovnim prezentacijama, pa preduzeća koriste panel diskusije u različite svrhe. Međutim, postoji forma koju treba ispratiti. Nasumično vođenje panel diskusija neće biti zanimljivo i ubrzo će postati dosadno pratiti je.

Šta je tačno panel diskusija

Panel diskusija se koristi na sastancima, meet up-ovima i konferencijama, gde stručnjaci ili lideri iz neke industrije diskutuju na određenu temu ili teme pred gledaocima. Svaki panelista obično ima različita mišljenja o temi o kojoj diskutuje sa drugima i razmenom mišljenja angažuje publiku da razmišlja na te teme, da nešto novo sazna, uči iz nje i da se zabavi.

Format panel diskusije

Šta format panel diskusije obično uključuje:

  • stručnjake koji se okupljaju na sceni ili ispred kamera kako bi razgovarali o postavljenoj temi i diskusijom navode činjenice, mišljenja i lična iskustva,
  • panelisti odgovaraju na pitanja publike,
  • moderator je uvek tu da olakša diskusiju i održava je na pravom putu dok publika postavlja pitanja.

Moderator treba da je pronicljiv i podstiče na razmišljanje umesto da bude sesija pitanja i odgovora sa publikom, kao i da predstavlja različite perspektive svih panelista u vezi sa temom.

Panel diskusija treba da obrazuje, inspiriše i izaziva interesovanje publike.

Pored toga, korisno je snimiti panel diskusiju bez obzira da li se vodi offline/ili onlajn. Kako biste osigurali da svi snimci online panel diskusije imaju tačne transkripte,  angažuje profesionalce, jer to će vam pomoći ako vam zatrebaju snimci za buduću upotrebu.

Praktični koraci za uspešnu panel diskusiju:

  1. Odredite svrhu panel diskusuje
  2. Izaberite prave paneliste
  3. Pripremite ozvučenje i ostalu opremu koja je potrebna
  4. Angažujte veštog moderatora
  5. Uključite publiku da učestvuje u diskusiji
  6. Unapredite svoje panel diskusije pomoću video/audio transkripcija

Panel diskusije obično uključuju vredne informacije o kojima će učesnici želeti da posle nje porazmisle i sagledaju šta mogu da primene. Transkripti će omogućiti publici da ponovo prođu sve što su čuli na diskusiji, a biće dostupniji i osobama sa oštećenim vidom i sluhom.

Marija Trifunović

Transcriptionist

🧾 Transcription Services

error: Content is protected !!