Select Page

Kako transkripcija može poboljšati video SEO

by | Nov 4, 2023 | Video

U 2015. video snimci na društvenim mrežama su deljeni 1200% više od teksta i slika zajedno, a 2016. godine 96% poslovnih organizacija koristilo je video kao deo svojih marketinških kampanja. Taj trend raste iz godine u godine sve do danas.

Video omogućava firmama da predstave svoje proizvode i usluge kroz taj “dinamični” mediji i pomaže im da izgrade svoj brend bolje od konvencionalnog, “statičnog” veb sadržaja.

Firme koriste video sadržaj da bi povećale:

    1. vidljivost,
    2. pretragu,
    3. deljivost

i tako usmere korisnike na planirani cilj.

Ako se videi pronađu putem pretrage ključnih reči u pretraživaču ili na društvenim mrežama, video snimci privlače saobraćaj na veb stranicu ili prodajnu stranicu. Sa objavama video zapisa na društvenim mrežama povećavate angažovanost publike, ali da li ćete da impresionirate kupce, informišete potencijalne klijente ili generišete nove potencijalne klijente putem kanala, od ključne je važnosti da se vaš video može lako pretražiti. Ovde tekst igra ključnu ulogu, a dobra SEO strategija zavisi od ključnih reči. Zbog toga je video transkriptima potreban tekst za izgovoreni sadržaj kako bi se osiguralo da je vaša veb stranica pretraživa i da se visoko rangira.

1. Povećanje optimizacije veb sajta kroz video transkripte

Optimizacija veb sajta za pretraživače (SEO) ima za cilj da poveća kvalitet i kvantitet saobraćaja na veb sajtu i vidljivost brenda putem organskih rezultata pretraživača. Ona u velikoj meri zavisi od upita ključnih reči i fraza. Takođe, meta opisi i oznake često ne mogu ponuditi bitne detalje, a video transkript može pružiti kompletan govorni sadržaj video snimka u tekstualnom formatu.

Transkripti omogućavaju pretraživačima da steknu bolje razumevanje video sadržaja. Takođe, video transkripti su neophodni za povećanje gustine ključnih reči na sajtu za tražene termine.

2. Transkripcija videa kao prirodan korak za dobro korišćenje ključnih reči

Korišćenje transkripta u video snimcima je jednostavan i prirodan metod korišćenja ključnih reči na stranici umesto drugih praksi kao što je preterano pominjanje i ponavljanje ključnih reči koje često može imati negativan efekat. Međutim, sa video transkriptima, jaka video SEO strategija se lako može kreirati jer transkripti mogu vrlo prirodno i nenametljivo da uključuju primarne, sekundarne i tercijarne ključne reči.

3. Transkript treba da odgovara video sadržaju – nezbunjivanje kao jedini ispravan metod

Transkripcija video zapisa, ako se pravilno primeni, može biti korisna alatka za praćenje metrike sadržaja. Međutim, transkript mora da odgovara tačno tom videu, jer se svako neslaganje između video sadržaja i transkripta može smatrati obmanjujućim za vaše klijente. Ovo može povećati stopu posete samo jedne stranice vašeg veb sajta (Bounce Rate) kada posetioci pronađu stvarni video sadržaj koji ne odgovara njihovim upitima za pretragu i napuste vašu veb stranicu. To naravno nepovoljno utiče na vaš SEO. Zato stavite tačne transkripte svog videa da biste privukli prave klijente i poboljšali SEO.

4. Transkript vebinara  – dugačak video sa transkriptom kao dugačak blog post

Za duže video zapise događaja kao što su snimci vebinara, video transkripti imaju prednosti slične dugačkim postovima na blogu.

Stranice koje sadrže više od 2.000 reči imaju veće šanse da budu pozicionirane među prvih deset rezultata pretrage na Guglu, a transkript vebinara u tome pomaže.

Veb stranice koje imaju transkripte ispod video snimaka mogu delovati kao postovi na blogu duže forme. Oni sadrže ključne reči izgovorenih u video snimku koje će odgovarati jedinstvenom upitu za pretragu. Posetioci sajta možda neće uvek čitati transkripte, ali ako se njihova željena ključna reč ili fraza ponove više puta na vašoj stranici, povećavaju se šanse da se vaš video nađe u njihovim prvim rezultatima pretrage.

5. Video transkripti povećavaju vreme provedeno na stranici

Video snimci mogu duže da zadrže publiku na vašoj veb stranici, čime se poboljšava prosečna metrika na celoj veb stranici. Ovo takođe povećava šanse da ljudi pregledaju vaš veb sajt i pronađu drugi sadržaj koji im može biti privlačan i koristan.

6. Transkripti pomažu da analizirate svoju strategiju ključnih reči

Transkripti vam mogu pomoći da bolje procenite i ojačate strategiju ključnih reči. Možda ćete želeti da prilagodite SEO elemente na stranici tako da ciljaju na to da neke fraze i ključne reči zvuče prikladnije onome što želite da postignete. Takođe, možete da napravite posebne stranice za svaki video sa transkriptom i prilagodite ključne reči i sadržaj na stranici tako da odgovaraju tom video snimku. To bi značilo da prilagođavanje elemenata kao što su URL, naslov, h1 i h2, sadržaj stranice, anchor tekst i drugo sadrži ključnu frazu i ključne reči.

Video snimci daju ljudski dodir veb pretragama i često su preferirani metod konzumacije veb sadržaja. Međutim, bez obzira na tip video sadržaja, tj. da li je vebinar, demonstracija proizvoda, video podcast ili nešto drugo, pretraživači treba da prihvate i dobro rangiraju vaš video, a transkripti pomažu da se to postigne.

Marija Trifunović

Transcriptionist

🧾 Transcription Services

error: Content is protected !!