Select Page

Zašto je važna transkripcija audio i video sadržaja

by | Apr 5, 2022 | Podcast, Transkripcija, Video

Zbog sve veće zastupljenosti audio i video formata na internetu, transkripcija je u digitalnom dobu postala izuzetno važna. Potražnja za transkripcijom je postojala i pre pandemije u periodu od 2019-2021 godine, jer ako ste pratili trendove Google rangiranje, znate da je tekstulani sadržaj bio i ostao vrlo bitan za vaše pozicioniranje u pretragama.Sa ubrzanim prelaskom na online poslovanje tokom pandemije korona virusa, potražnja za transkripcijom je postala još veća.

Sadržaji koji su počeli da se u velikom meri transkribuje, a i sada je tako su:

  • online sastanci,
  • virutelne konferencije,
  • online prezentacije,
  • video snimci na YouTube-u i ostalim društvenim mrežema sa mogućnosću postavke video sadržaja
  • podcast epizode,
  • online intervjui i slično.

Takođe, trend koji ne jenjava već nekoliko godina, a i sada je prisutan na društvenim mrežama od Facebook-a do TikTok-a govori o tome da je video sadržaj koji se plasira na društvenim mrežama značajno gledaniji ukoliko je titlovan.

Pored toga što transkripcija predstavlja kreiranje tekstualnog zapisa za arhivu, ona je važna i kod video sadržaja koji, ako ima titl dostupan je i osobama sa oštećenim sluhom. Takođe ih mogu konzumirati i svi ostali korisnici društvenih mreža koji iz bilo kog razloga nemaju uključen ton prilikom pregledanja, a to se vrlo često dešava kada su u javnom prevozu, kancelariji, nekoj čekaonici, dok čekaju da zaspi dete…. prepoznajete se u nekoj od ovih situacija, zar ne? Verujem da je vaš odgovor da, pa stoga, bilo da je video sadržaj namenjen vama ili ga kreirate za svoju publiku, kupce, korisnike ili potrošače, i oni se mogu naći u nekoj od pomenutih situacija i titl će im dobro doći dok gledaju neki vaš klip na YouTube, Story Reels, TikTok…

Zašto je još važna traskripcija video i audio sadržaja

Transripcija omogućakva “prečišćavanje” izrečenog u video ili audio materijalu. Ovo je posebno bitno u online prezentacijama, edukacijama ili konferencijama, jer koliko god bilo kontrolisano ono što se govori, na njima često bude mnogo toga nepotrebnog što se u procesu transkripcije i titlovanja izbaci. Iz tog razloga, postavite transkripiciju u sastavni deo vaše strategije kreiranja audio i video sadržaja i vrlo brzo ćete videti brojne njene prednosti.

Marija Trifunović

Transcriptionist

🧾 Transcription Services

error: Content is protected !!