Select Page

Koje su prednosti postavljanja vremenskih oznaka sa transkripcijom za YouTube video snimke

by | Jun 4, 2024 | Transkripcija, Video

U ovom brzom svetu gde korisnici sadržaja imaju ograničeno vreme, a mnogo toga na raspolaganju da pogledaju, YouTube vremenske oznake ( eng. Timestamps ) su izuzetno korisne za korišćenje iz mnogo razloga.

Funkcija „ključnih trenutaka“ Google koristi za sadržaj sa YouTube-a kroz vremenske oznake za povezivanje sa video segmentima koji se nalaze u opisu ispod videa.

Vremenske oznake vam omogućavaju da stavite oznaku do određenog trenutka u svoj YouTube video. Ove YouTube vremenske oznake poboljšavaju korisničko iskustvo tako što olakšavaju pregled delova koji vas zanimaju. Gledaoci mogu brzo da pronađu i kliknu na sadržaj koji traže.

Pored toga, možete čak da date referencu u minutima i satima gde je to potrebno.

Vremenske oznake služe kao vodič koji usmerava gledaoce na deo video snimka koji im je najrelevantniji.

Prednosti vremenskih oznaka

Kada stavljate vremenske oznake svojim YouTube videima, Google ih stavlja ispod video snimak na vremensku liniju, kao i u opis ispod videa. Ovo će pomoći vašim gledaocima da lako traže i pronađu bilo koji deo videa koji im je potreban. Vaš video postaje vidljiv na YouTube-u, a takođe postaje lako vidljiv preko Google pretrage. I YouTube tj. Google će vas “nagraditi” za isti video, dajući na taj način više mogućnosti za bolju poziciju u rezultatima pretrage (SERP) – što više pregleda, to je bolje rangirano u rezultatima pretrage.

Načini dodavanja vremenskih oznaka u YouTube video snimke

1. Metod – ručno dodajte kod vremenske oznake na kraj URL-a video snimka

Ako URL vašeg videa sadrži znak pitanja (?), potrebno je da koristite &t= da biste označili vremensku oznaku.
Ako URL vašeg videa ne sadrži znak pitanja (?), potrebno je da koristite ?t= da biste označili vremensku oznaku.

Ovde je bitno zapamtiti da vreme određujete u satima, minutama i sekundama.

Dvadeset sekundi nakon video snimka bi bilo označeno kao &t=20s ili ?t=20s
Tri minuta i 20 sekundi bi bilo označeno &t=3m20s ili ?t=3m20s
Jedan sat, tri minuta i 20 sekundi bi bili označeni &t=1hr3m20s ili ?t=1hr3m20s

2. Metod – YouTube-ov ugrađeni alat za deljenje

Ovim metodom možete otvoriti svoj video i otići do kadra odakle želite da vaš gledalac počne. Pauzirajte video i kliknite na ikonu „deli“ na traci sa alatkama. U iskačućem prozoru označite opciju „Počni u“ i podesite vreme po potrebi.

Sledeći korak je kopiranje ažurirane URL adrese ili direktno deljenje video zapisa sa vremenskim žigom na odabranoj platformi ili kontaktu.

3. Metod – Dodajte vremensku oznaku u opisu videa

Ovo je pojednostavljen metod gde upisujete svoje vremenske oznake u opis videa. Možete zapisati nazive (naslove) određene delove, zajedno sa njihovim odgovarajućim vremenskim oznakama i kratkim opisima. Ovo je odlična praksa i velika pomoć gledaocima da dođu do željenog odeljka videa. Obavezno razdvojite sate, minute i sekunde dvotačkom.

Dodavanje vremenskih oznaka vašem IouTube videu povećava zadržavanje gledalaca i vreme gledanja. Vremenske oznake efikasno maksimiziraju mogućnosti SEO-a, kao i poboljšavaju korisničko iskustvo.

Pored dodavanja vremenskih oznaka, drugi način da povećate SEO i poboljšate dostupnost vaših YouTube video snimaka je da ih transkribujete.

Vremenske oznake na video transkripciji mogu da se sinhronizuju sa vremenskim oznakama. Tačne vremenske oznake, uparene sa transkripcijama, mogu značajno poboljšati kvalitet vašeg videa i povežati SEO.

Marija Trifunović

Transcriptionist

🧾 Transcription Services

error: Content is protected !!